8 Aralık 2007 Cumartesi

Krişna'yı daima her şeyin merkezinde tutun...


"...Bir kimse bir şeylerle çok yakın ilişkide olduğunda her şey çok güzel görünmektedir. Tıpkı gece yarısında gökyüzünün ay olduğunda güzel olması gibi. Herkes anlayabilir. Gökyüzü oradadır. Gece yarısında engin gökyüzü. Fakat dolunay gecesinde ay ve yıldızlar parlayarak orada olduğunda çok güzel bir görüntü olur. Benzer olarak, eğer iyi bir hükümet, iyi kral, iyi başkan varsa devlet çok iyi görünür. O zaman herkes mutludur, her şey çok güzel devam eder. Benzer şekilde, narinam bhusanam patih. Bir kız çok güzel görünür... Doğal olarak kızlar güzeldir. Fakat bir kocası olduğunda çok güzel görünür. Narinam bhusanam patih. Ve vidya sarvasya bhusanam. Bununla birlikte, bir kimse ne kadar çirkinse de eğer bilgili bir alim ise, bu onun güzelliğidir. Kokilanam svaro rupam strinam rupam pati-vratam vardır. Bunlar oradadır. Benzer olarak her şey Krişna orada olduğunda çok güzel görünecektir. Böylece Kuntidevi şöyle düşünmektedir "Krişna gideceği zaman krallığımız artık güzel olmayacak. Krişna bizler, Pandavalar ile birlikte oldukça krallığımız, Hastinapura, her şey güzeldir." Tvat-padair ankita bhati. "Krsna, Sen artık bizim krallığımızdasın. Yürüyorsun. Böylece ayak izlerinin etkisiyle, her şey çok güzel. Yeteri kadar yiyecek, meyve ve su var. Her şey güzel görünüyor. Fakat sen bizi terk ettiğinde, o zaman güzel görünmeyecek" denmiştir. Bu açıklanmaktadır. Neyam sobhisyate. Sobhisyate. "Güzel görünmeyecektir."

Böylece bu sadece Krişna’nın varlığında Kunti’nin konuşmalarında uygulanabilir değildir. Böyle değildir. Gerçek oradaydı. Gerçek daima oradadır. Medeniyetimizin gelişimiyle birlikte eğer Krişna’yı, Krişna bilincini merkeze getiremezsek, o zaman asla güzel olmayacaktır. Felsefe budur. Krişna bilincini getirin. ..."

Şrila Prabhupada'nın 1 Mayıs 1973’te Los Angeles’ta Şrimad-Bhagavatam 1.8.39 üzerine verdiği konferanstan bir alıntıdır.

Hiç yorum yok: